BIOLOGIJA

SNJEGULJICA - OTROV ULAZI U TIJELO KROZ PROBAVNI TRAKT; POJELA JE OTROVNU JABUKU TE JOJ JE TAKO OTROV UŠAO U TIJELO.

Probavni sustav čine organi koji tvore probavni kanal, a oni su usta, ždrijelo, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, crijevni otvor te probavne žlijezde (slinovnice, jetra i gušterača) koje proizvode probavne sokove sa enzimima. Jetra obrađuje hranjive sastojke koje upija tanko crijevo.

HRANA je bilo koja tvar koja apsorpcijom u ljudskom organizmu doprinosi očuvanju održavanja našeg ljudskog organizma.

Prvo, Snjeguljica je zagrizla otrovnu jabuku i ondje je počelo razgrađivanje; u ustima se hrana žvače i usitnjava. Kako bi se jabuka lakše progutala, oslobađa se slina koja vlaži hranu i započinje razgradnju. Jabuka je nakon gutanja odlazi u jednjak koji povezuje usta i želudac (to je cjevasti organ, duljine oko 25 cm; ritmičkim stezanjem mišićne stijenke jednjaka zalogaj se potiskuje do želuca). U želucu se događa najveća razgradnja, uz pomoć želučanih sokova (kiseline). Jaka kiselina uništava mikroorganizme, a on je zaštićen od nagrizanja slojem sluzi. Nakon što se otrovna jabuka razgradila u želucu (poprimila je tekući oblik) odlazi u tanko crijevo (dugačko je oko 6 m do 7 m). Razgrađeni otrov upija se u krvotok crijevnim resicama tankog crijeva. To je razlog zašto se Snjeguljica onesvijestila (otrov joj je ušao u krvotok). U debelom se crijevu (dugačko je oko 1,5 m do 2 m) iz neprobavljenih ostataka hrane upija voda  i stvara izmet. Kroz završni (crijevni) dio debelog crijeva, anus/izmetni otvor, ostatci se izlučuju iz tijela u obliku izmeta.


Hrana se sastoji od sljedećih hranjivih tvari:

1. Ugljikohidrati - jednostavni šećeri poput glukoze te složene molekule kao što su škrob i CELULOZA (najvažniji izvor energije za stanice).

2. Bjelančevine ili proteini - glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak, sadrži ih hrana poput sira, jaja, ribe, crvenog mesa te orašastih plodova.

3. Masti - izvor su energije, a neke sudjeluju u izdradnji organizma i zaštiti organizma od hladnoće, bez njih organizam ne bi mogao koristiti vitamine A, D, E i K. Namirnice bogate mastima su losos, avokado, orašasti plodovi (ponajviše badem) te sjemenke (buča, lan, suncokret).

4. Voda - nužna je za odvijanje kemijskih procesa u stanicama, sudjeluje u regulaciji temperature tijela, čini tekući dio citoplazme i dio krvi, u njoj se otapaju štetne tvari.

5. Vitamini (A, B1, B6, B12, C, D, E i K) - organske molekule, pomažu u održavanju zdravlja, sudjeluju u zgrušavanju krvi, omogućuju rad vidnih stanica u oku i dr.

6. Mineralne tvari - izgrađuju neka tkiva ili biološki važne spojeve. Nalaze se u hrani poput mliječnih proizvoda, sitne ribe, cjelovitih žitarica, zelenog povrća, sezama itd.

Danas postoji puno otrova koji prijete mladima, a nesvjesno ih konzumiraju. Neki od njih su nezdrava (špricana) hrana, alkoholi i cigareta, kofein (kava). Također, tu su otrovi koje ne možemo izbjeći kao što je smog (zagađeni zrak).

Moj prijedlog za zaštitu zdravlja mladih je da se postave parole s jasnim porukama koje će osvijestiti mlade. Primjer za cigarete i alkohol: naznačiti malo više kako šteti našem zdravlju i poskupiti ih. Primjer za nezdravu hranu: mislim da naša zemlja treba više isticati domaće proizvođače, napraviti bolje uvjete za rad u poljoprivredi i prehrambenom sektoru, prestati uvoziti velike količine (nezdrave) hrane, i uvesti tečaje/predavanja da se više probudi svijest o našem zdravlju.


Autori: Valentina Marošičević,Teo Čančar i Sara Brozović 
Sva prava zadržana 2020
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti